Livrare gratuita pentru comenzi > 150 lei

Povestea

Valahorum este un proiect care si-a propus sa ofere publicului cunoscator vinuri-reper ale Romaniei.


„Vinul romanesc merita mai mult. Merita crame in care vinul se face nu mult, ci aproape de perfectiune; merita sa isi intalneasca publicul in locuri unice, in care pasiunea si maiestria sa poata fi descoperite. Si astfel am fondat Valahorum, un proiect prin care ne propunem sa oferim vinurile-reper ale Romaniei, prin unirea soiurilor, zonelor viticole si oamenilor ce au cel mai mult de oferit unui domeniu cu potential imens pentru Romania.”

Virgil Mandru, fondator ValahorumVirgil Mandru, Tohani Romania


CRAME PARTE DIN PROIECT

APOGEUM

APOGEUM - TOP 1% vinuri la nivel mondial

Crama APOGEUM, amplasata in inima Dealului Mare, este locul unde ia nastere unul dintre cele mai prestigioase vinuri din Romania. Feteasca Neagra APOGEUM a castigat multiple medalii de aur pe patru continente, situandu-se in top 1% vinuri la nivel mondial, conform Vivino.

ISTORIE REGALA
Complexul format din conac, crama si vechiul beci au constituit candva o proprietate regala, care a apartinut Principelui Nicolae al Romaniei si sotiei acestuia, Ioana Doletti Dumitrescu. Principele Nicolae, al patrulea copil al regelui Ferdinand si al Reginei Maria, a trait o frumoasa poveste de dragoste cu Ioana Dumitrescu Doletti, fiica lui Iorgu Dumitrescu din Tohani. Cei doi s-au casatorit pe 28 octombrie 1931, incalcand Statutul Casei Regale, iar ceremonia a avut loc la Tohani.

Conacul de la Tohani a fost locul in care Principele Nicolae si Ioana Doletti au trait cea mai fericita perioada din viata lor. In Crama Apogeum pastram pagina originala din registrul de stare civila, in care apar semnaturile mirilor.

Principele Nicolae si Ioana Doletti
Certificat de casatorie Principele Nicolae

Via din care se naste APOGEUM are peste 50 de ani iar metoda de vinificatie este veche de doua milenii. Vinul se odihneste in amfore de ceramica si trece printr-un proces elaborat si de durata. Dupa doi ani de maturare in baricuri frantuzesti, APOGEUM ajunge pe piata in editii limitate de pana la 10.000 de sticle.

Crama Apogeum
Crama Apogeum, Tohani Romania

Premii Apogeum

APOGEUM - 2011:

 • Medalie de Aur- Asia Wine Trophy;
 • Medalie de Aur - Sakura Japan Womene’s Wine Awards  ;
 • Medalie de Argint - Berliner Wein  Trophy

APOGEUM - 2012:

 • Medalie de Aur - Concours Mondial de Bruxelles;

APOGEUM -2013:

 • Medalie de Aur - Great American International Wine Competition- New York;
 • Medalie de Argint - International Wine Contest Bucharest;

APOGEUM - 2014:

 • Marea Medalie de Aur - Great American International Wine Competition- New York;
 • Medalie de Argint - Concurs Mondial de Bruxelles;
 • Medalie de Argint - Veritas Awards/Toekennings, Africa de Sud;

APOGEUM -2015: 

 • Medalie de Aur - Sakura Japan Womene’s Wine Awards  ;
 • Medalie de Argint - Veritas Awards/Toekennings, Africa de Sud;
 • Medalie de Argint - Decanter World Wine Awards;

APOGEUM -2016:

 • Medalie de Argint - Veritas Awards/Toekennings, Africa de Sud;
 • Medalie de Bronz - Decanter World Wine Awards;

APOGEUM 2017:

 • Medalie de Aur - Decanter World Wine Awards;Crama Apogeum
Crama apogeum

MIERLA ALBA

Mierla Alba este o crama artizanala, amplasata la nici un kilometru vest de Crama Apogeum. Aici se produce un cupaj de Feteasca Neagra si Merlot, denumit chiar asa, Mierla Alba.

Crama Mierla Alba
Daniel Dorneanu Mierla Alba

TOHANI ROMANIA

TOHANI Romania este unul dintre cei mai cunoscuti si recunoscuti producatori autohtoni de vin. Cu un amplasament binecuvantat, in regiunea Dealu Mare, TOHANI Romania este ”acasa la Feteasca Neagra” si un important contributor in Proiectul Valahorum, cu vinuri apreciate si etichete originale precum Principele Radu, Siel, Arum sau Maestro. Aici se afla conservata singura vinoteca din zona, ce adaposteste peste 100.000 de sticle de vinuri de colectie.

Vita de vie, Tohani Romania, Dealu Mare
Crama Tohani Romania, butoaie cu vin


 

CRAMA LA SALINA

Amplasata in imediata apropiere a Salinei Turda, pe Dealurile Durgau, zona cu traditie seculara in viticultura, ce dateaza din perioada Imperiului Roman, Crama La Salina se afla intr-o zona cu o puternica vocatie pentru vinurile albe. Terroirul specific Vaii Ariesului vine cu amprenta identitatii sale, transformand oferta Cramei La Salina intr-o experienta unica, revelatoare. Crama La Salina s-a alaturat Proiectului Valahorum din luna iulie 2021.


Proiectul Valahorum face parte din Asociatia Dealu Mare.